Alleburen2

Opdrachtgever: Tom van OtterlooBureau Door: Jasper, Jonne, Nick, Lars2020, september – december

De pilot Alleburen2 loopt. Vier Alleburen die er bijna aan toe zijn uit te stromen, leren hier van drie externe, ervaren professionals over werken in de praktijk. Op de studio’s van hun bureaus Criterium, Het Lab en Merkmij worden door de vier Alleburen concepten gemaakt, naar budgetten gekeken, wordt besproken en gepresenteerd, voor een speciaal hiervoor gekozen echte opdrachtgever. Als de pilot een succes blijkt wil Alleburen zo vaker de sprong naar betaald werk kleiner maken.


Broodmap

Broodmap – illustraties gemaakt door Lars

Afgelopen september heeft Arnhem er een ontwerpbureau bij gekregen: DOOR. Door is een project van Alleburen in de vorm van een (tijdelijk) ontwerpbureau waar gedreven professionals door de realisatie van dromen van opdrachtgevers, ook werken aan hun eigen -gedeelde- droom: zichzelf persoonlijk, creatief en professioneel te ontwikkelen voor een baan in de (ontwerp-)praktijk. Vier Alleburen (Jonne, Nick, Lars en Jasper D) gaan Door, denken Door, ontwikkelen Door en zetten Door. 


Elke dinsdag werken ze – deels live en deels op slack- aan een uitdagende opdracht voor een echte opdrachtgever. Daarbij worden ze gecoached en begeleid door Josée van Alleburen en ‘Het Lab’, Peter van ‘Criterium’, Ruud van ‘Merkmij’ en Jasper vB van Alleburen, . Zo krijgen ze ook een kijkje in de keukens van die bureau’s. In 3 maanden tijd wordt een heel ontwerpproces doorlopen, van het opzetten van het bureau Door, tot analyse, onderzoek, concepting, ontwerp, presentatie, offreren en planning bij de opdracht. Intensief, maar ook superleuk!

22 september ging het dan eindelijk van start. 4 gretige jonge Alleburen honden op zoek naar verdieping in hun ontwerpcarriere. Alleburen 2 is nu eindelijk van start gegaan. De eerste twee dagen zouden plaatsvinden op Het Lab, gehost door Josee (Het Lab) en Ruud (Merkmij). Hier hebben we een start gemaakt met het nadenken over de identiteit van ons nieuwe bureau. We kwamen tot de ontdekking dat we een zeer multidisciplinair team hebben met onder andere achtergronden in animatie, softwareontwerp, bedrijfskunde en beeldende kunst.

De derde dag vond plaats bij Peter van Criterium. Al snel werd de toegevoegde waarde van dit project voor ons duidelijk. De drie ervaren begeleiders die ons bijstaan in het proces hebben alle 3 een andere visie op het ontwerpproces. Dit vergt van de ene kant meer afstemmingswerk, maar brengt ons ook veel nieuwe inzichten. Gedurende de vierde dag zijn we tot een naam en een globale identiteit gekomen: DOOR was geboren. DOOR staat voor 4 ontwerpers die toe zijn aan verse perspectieven en een nieuwe impuls in hun ontwerpcarriere. Door onze brede en uiteenlopende achtergronden zijn wij er van overtuigt dat we de klant een vernieuwende blik kunnen bieden op zijn of haar mogelijke (communicatie)moeilijkheden. Met z’n vieren willen we doorpakken, mensen hun verhaal door vertellen en denken we door over mogelijkheden en oplossingen, etc., etc.

Op de vijfde dag gingen we in gesprek met onze kersverse opdrachtgever: Tom van Otterloo, een bakker met 3 winkels, waaronder in de Steenstraat in Arnhem. Tom wil met zijn duurzame brood, met lokaal geproduceerde grondstoffen, de consument beter bereiken en aanspreken. Na dit gesprek hebben we met z’n allen een creatieve debriefing gedaan, waardoor de eerste ideeen zijn ontstaan. Vervolgens zijn we met Josee verder aan de slag gegaan om na te denken over ideeen en concepten. Al met al is dit tot nu toe voor ons een zeer leerzame vervolgstap geweest, waarin we worden uitgedaagd voorbij onze bestaande ideeen omtrent ontwerp te kijken, om onze blik te verruimen en ons verder te ontwikkelen als (zelfstandig) ontwerpers. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met de drie ervaren begeleidende ontwerpers, Ruud, Josee & Peter, Jasper v B, onze opdrachtgever Tom van Otterloo en natuurlijk onszelf Jonne, Jasper, Lars & Nick, het project tot een geslaagd einde zullen brengen.